در قسمت پیشین، درباره اینکه چرا افراد حتی با وجود داشتن زمینه کمی از وسواس، در محیطهایی مثل خوابگاه دخترانه دچار وسواس شدید از نوع شستوشو میشوند؛ صحبت کردیم. همچنین شایعترین عللی که معمولا فرد را مجبور میکند تا به این رفتار آزاردهنده ادامه بدهد را نیز ذکر کردیم. برای مطالعه بخش اول میتوانید به وسواس شستوشو، دغدغه ساکنان خوابگاه دخترانه_ بخش اول مراجعه کنید. اما در ادامه این مطلب قصد داریم مجموعهای از کاربردیترین راهکارها برای کنترل این رفتار را به شما معرفی کنیم. البته در نظر داشته باشید که اگر مشکل وسواس شما بیش از حد آزاردهنده است، بهتر است آن را جدی بگیرید و حتما به یک تراپیست ماهر در این زمینه مراجعه کنید.
دقت خود را بالا ببرید:
یکی از علتهایی که وسواس را در افراد دارای این مشکل، تشدید میکند، این است که این دست افراد فقط به انجام دادن عمل مورد نظر، مثلا شستوشوی دستها به صورت مکرر فکر میکنند و بعد دقت نمیکنند که آیا عملی انجام دادهاند که باعث شود دستهایشان دوباره آلوده شود؟ یا اینکه سطحی را مرتبا دستمال میکشند و فقط به تکرار این عمل فکر میکنند، اما به یاد نمیآورند که آیا چیز آلودهای روی سطح مورد نظر قرار دادهاند یا نه. این تکرارِ عمل بدون دقت میتواند در تشدید بیماری وسواس در افراد بسیار موثر باشد و این مشکل را به مراحل پیچیده و حاد برساند. پس توصیه میشود که از عمل کردن به وسوسههای خود بپرهیزید و به عوامل آلوده کنندهای که در محیط هستند، بیشتر توجه کنید. به زودی متوجه میشوید که این احساس نیاز به تکرار، فقط یک وسوسه است و دلیل خاصی برای انجامشش وجود ندارد.
احساس مسئولیت نسبت به دیگران را در حد مناسب نگه دارید:
شما مسئول تمام و کمال اتفاقها و مشکلاتی که برای دیگران به وجود میآید نیستید. فقط باید مراقب باشید که در حد اندازه و به مقدار سهم خود، محیط را تمیز نگه دارید و آلودگی را وارد محیط نکنید. در قسمت پیشین هم گفته شد که بسیاری از مبتلایان به بیماری وسواس، مدام نگران این مسئله هستند که اگر در شستوشو یا چک نکردن وسایل و هر نوع عمل دیگری، لحظهای کوتاهی کنند، ممکن است آسیب و صدمه جبران ناپذیری به خودشان و همچنین افرادی که در کنار آنها زندگی میکنند، وارد شود. مثلا ممکن است اگر هر یک ساعت یکبار دستهای خود را نشویند، ممکن است اطرافیان یعنی خانواده و یا هم اتاقیها در محیط پانسیون دخترانه دچار بیماری شوند. پس لازم است که به محض ورود اینگونه افکار مزاحم به ذهنتان، سریعا حواس خود را با چیز دیگری پرت کنید و یا مشغول کاری شوید تا این دغدغه کمکم کمرنگ شود.
یک فعالیت جانبی برای خود در نظر بگیرید:
افرادی که به مشکل وسواس دچار هستند، میدانند که این مشکل در زمانی که مشغول به کار خاصی نیستند، بیشتر به سراغشان میآید. پس بهتر است همیشه یک سرگرمی که بتواند مدتی ذهن شما را به خود مشغول کند، داشته باشید تا در اوقات فراغت، به آن مشغول شوید.
مشاور و رواندرمانگر، بهترین راه حل است:
نهایتا به شما پیشنهاد میشود که در صورت ادامه پیدا کردن این مسئله، با یک رواندرمانگر و تراپیست ماهر مشکل خود را در میان بگذارید. پیشنهاد میشود که مسئله وسواس خود را با روشهای غیردارویی کنترل کنید و از استفاده از داروهای شیمیایی تا حد امکان پرهیز کنید.