در دو بخش پیشین به طور مفصل گفتیم که بیخوابی و سایر مشکلات خواب نظیر دیر به خواب رفتن، زود از خواب بیدار شدن و خواب سبک، از جمله مشکلاتی هستند که هر فردی در طول زندگی خود ممکن است مدتی با آن درگیر باشد و افرادی که تازه به محیطهایی مثل خوابگاه دخترانه و یا پانسیون دخترانه وارد میشوند بخاطر تازه بودن محیط و ناآشنا بودن با آن ممکن است مدتی دچار این مشکل باشند. در قسمتهای پیشین به طور کامل به معرفی علتها و ارائه راهکارهایی برای پیشگیری از این مشکل پرداختیم. اکنون قصد داریم برای درمان بیخوابی، راهکارهایی مفید به شما عزیزان معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
درمان بیخوابی:
سبک زندگی شما در تقویت یا از بین رفتن بیخوابی میتواند نقش بسیار مهمی داشته باشد. ساعت به رخت خواب رفتن و از خواب بیدار شدن، تغذیه و مواد خوراکی مصرفی، فعالیتهای بدنی شما در طول روز و استرس و نگرانی میتواند مستقیما روی کیفیت خواب شما تاثیر بگذارد. اما اگر به بیخوابی دچار شدید:
یوگا و مدیتیشن: اگر در بین دوستان خود، کسی را میشناسید که با یوگا و مدیتیشن آشنایی دارد، میتوانید با او صحبت کنید تا از فواید ورزش یوگا آگاه شوید. این ورزش بینظیر، نیاز به فضای زیادی ندارد و برای محیطهای کوچکی مثل اتاق شما در پانسیون دخترانه در تهران مناسب است. آرامش و تمرکزی که از این ورزش به دست میآورید؛ استرس و نگرانی را از شما دور میکند و باعث بالا رفتن کیفیت خواب در شما میشود. همچنین این فعالیت بدنی مفید و اثربخش باعث میشود بدن شما برای یک خواب آسوده آماده شود.
استفاده از دمنوشها و داروهای گیاهی: دمنوشهایی مثل گل گاوزبان و دمنوش آویشن تاثیر بسیار زیادی در کاهش بیخوابی دارد. مصرف شبانهی این دمنوشها به شما کمک میکند خواب راحتی داشته باشید و در طول شب کمتر از خواب بیدار شوید. این گیاهان را میتوانید از عطاری خریداری کنید و مورد مصرف قرار دهید.
گوشی موبایل را از خود دور کنید: استفاده از وسایلی مثل موبایل و تبلت میتواند باعث بیخوابی شود و خواب شبانه شما را بیکیفیت کند. تحقیقات نشان داده است افرادی که در ساعات پایانی شب از وسایلی مثل موبایل هوشمند استفاده نمیکنند، خواب بهتر و راحتتری دارند.
استرس، عامل اصلی بیخوابی: یکی از دلایلی که باعث میشود افراد ساعات زیادی از شب را بدون دلیل خاصی بیدار بمانند، وجود نگرانی و استرس است. مشکلات کاری و مسائل درسی، نگرانیهای مالی و اقتصادی، مشکلات خانوادگی و... در افراد ایجاد استرس میکنند. بهتر است با بکارگیری روشهای تایید شده درباره کاهش استرس، این مسئله را رفع کنید تا بتوانید انتظار یک خواب خوب در طول شب از خود داشته باشید.
پزشک، راهکار نهایی: اگر مشکل بیخوابی شما بیش از دو هفته به طول انجامید، بهتر است هرچه زودتر به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا هرچه زودتر مشکل خواب خود را رفع کنید. از مصرف داروها و محرکهای خواب بدون دستور پزشک خودداری کنید. از آنجایی که محرکهای خواب و داروهایی که برای درمان بیخوابی مورد استفاده قرار میگیرند، میتوانند بدون مجوز پزشک برای سلامتی شما خطرآفرین باشند، به یاد داشته باشید که هرگز از این داروها بدون نسخه پزشک استفاده نکنید. گاهی در محیطهایی مثل خوابگاه دخترانه این گونه داروها نظیر زالپلون، زولپیدم، راملتیون، و... در بین ساکنان دستبهدست میشود و در اختیار آنان قرار دارد. اما بدانید که مصرف این داروها نه تنها مشکل شما را حل نمیکند، بلکه قطعا صدمات و آسیبهایی مثل بیاشتهایی، بدخلقی، خشکی دهان، سرگیجه، عدم تمرکز و مشکلات گوارشی را به همراه خواهد داشت و در مواردی ممکن است باعث اعتیاد شما به آن دارو شود.