چندی پیش رشته های مهمی را برایتان معرفی نموده و بازار کارش آنها را بررسی کردیم.اگر بخواهیم دوباره بر ضرورت ورود به بازار کار با تخصص در رشته خودتان تاکید کنیم مطالب کمی تکراری میشوند پس از همین ابتدا شروع به معرفی یک رشته جدید میکنیم.شما دوست عزیزی که در خوابگاه دخترانه در تهران اقامت دارید شاید خودتان در این رشته تحصیل نکرده باشید اما شنیده باشید که دوستانتان در رشته مهندسی پزشکی مشغول به تحصیل هستند و برایتان سوال شده باشد که این رشته چیست و به چه میپردازد؟ و برای آن دسته از عزیزانی که برای انتخاب رشته مستاصل هستند و میخواهند این رشته را انتخاب کنند کار را راحت میکنیم تا بتوانند بهتر تصمیم بگیرند و بدانند با انتخاب این رشته در آینده چه جایگاه شغلی خواهند داشت. همانطور ک متوجه شدید رشته ای که امروز میخواهیم در مورد آن بنویسیم ترکیب زیر شاخه ریاضی و تجربی میباشد. این رشته مهندسی پزشکی نام دارد.
معرفی رشته مهندسی پزشکی
همانطور که از نام آن پیداست، در حقیقت برای ایجاد یک پل بین رشتههای مهندسی (به طور خاص الکترونیک، مکانیک، کامپیوتر و مواد) و رشتههای پزشکی ایجاد شده است. اگر به کاربرد دانش فنی و مهندسی و تکنولوژی در حوزههای مربوط به سلامت و تشخیص و درمان بیماریها علاقهمند هستید، این رشته میتواند جوابگوی علایق شما باشد. مهندسان پزشکی، با هدف بهبود کیفیت و کارآیی مراقبت از بیمار، راهحلهایی را برای مشکلات درمانی و پزشکی، تجزیه و تحلیل و طراحی میکنند. این راهحلها غالباً در قالب یک سختافزار یا نرمافزار و یا ترکیبی از این دو ارائه میشوند.
متخصصان رشته مهندسی پزشکی، مدارهای الکترونیکی طراحی میکنند، نرمافزار برای اجرا در تجهیزات پزشکی تولید میکنند یا شبیهسازی کامپیوتری را برای آزمایش داروها، اعضای مصنوعی جدید یا سیستمهای تصویربرداری پزشکی انجام میدهند و تجهیزات ورزشی و توانبخشی را طراحی میکنند. آنها همچنین پروتزها و اعضای مصنوعی بدن مانند مفصل ران و زانو را طراحی و تولید میکنند. در بعضی موارد، این افراد مواد مورد نیاز برای ساخت اعضای مصنوعی را توسعه میدهند
امروزه دانشمندان مهندسی پزشکی به کمک متخصصان دیگر می کوشند که چشم مصنوعی، کلیه مصنوعی یا رگ مصنوعی را اختراع کنند. علم مهندسی پزشکی به ساخت اعضای مصنوعی مکانیکی یا الکتریکی محدود نیست و حیطه این علم گستردهتر و متنوعتر است. در کشورهای غربی، مهندسی پزشکی علمی حیاتی است و بدون آن در علم پزشکی نمیتواند کاری انجام داد. مثلا یک پزشک جراح بدون تجهیزات اتاق عمل واقعاً فلج است. یا خیلی از معاینات پزشکی بدون استفاده از تجهیزات پزشکی ممکن نیست. در ضمن باید توجه داشت که هدف مهندسی پزشکی تنها تجهیزات پزشکی نیست بلکه ابعاد این رشته بسیار وسیعتر است. در این میان میتوان به نقش این علم به عنوان پل ارتباطی بین مهندسی و پزشکی اشاره کرد؛ این علم تلاش میکند تا مهندسین بتوانند از ایدههای پزشکی استفاده کنند چون خیلی از روشهایی که در مهندسی جا افتاده است مثل شبکه عصبی یا سیستم فازی با الگو برداری از سیستمهای بیولوژیکی ایجاد شده است.
بررسی بازار کار رشته مهندسی پزشکی
برای آن دسته از دوستانی که در حال تحصیل هستند و در خوابگاه دخترانه اقامت دارند در مقالات قبل گفتیم که چه شغلهایی را میتوانند بعنوان شغل دانشجویی برگزینند.
اما بطور کلی بخواهیم بازار کار این رشته را بعد از فارغ التحصیلی بررسی کنیم متخصصان مهندسی پزشکی میتوانند موارد زیر را انجام دهند:
کار و تحقیق در جنبههای فنی و مهندسی مربوط به سیستم های بیولوژیکی انسانها و حیوانات در کنار دانشمندان علوم دیگر و پزشکان
چه آینده شغلی در انتظار فارغ التحصیلان رشته مهندسی پزشکی میباشد
با توجه به ضرورت وجود متخصصین تجهیزات پزشکی در تمام بیمارستانها و مراکز درمانی و همچنین حرکت رو به رشد شرکتهای دانشبنیان، بازار کار رشته مهندسی پزشکی، نسبتا پر رونق بوده و در آینده نیز میتوان به پیشرفت آن، بسیار امیدوار بود. هرچند، مهارت و تجربه شخصی نیز تاثیر قابل توجهی در موفقیت و پیشرفت کاری افراد در این رشته دارد.
پیش بینی رشد 27 درصدی بازار کار رشته مهندسی پزشکی از سال 2012 تا سال 2022، بیشترین مقدار رشد را در بین مشاغل مورد بررسی داشته است. هر چند میزان درآمد در هر رشته، با توجه به میزان تجربه، دانش و تخصص، محل و نوع کار متفاوت است ولی درآمد متخصصین مهندسی پزشکی، معمولاً در سطح بالاترین درآمدهای رشتههای فنی و مهندسی قرار میگیرد. یکی از دلایل این سطح درآمد، کمبود متخصصین این حوزه نسبت به سایر رشتههای فنی و مهندسی است. بنابراین، در صورتی که دانشجویان رشته مهندسی پزشکی بتوانند مهارتها و تخصصهای مورد نیاز بازار را کسب کنند، قادر خواهند بود آینده شغلی خود را تضمین کنند.